5 steg till ett framgångsrikt personligt brev

1. Håll det kort

Var kortfattad och ta bara sådant som är relevant. Brevet skall bara innehålla det viktigaste. Ha läsaren i åtanke, det ska vara lätt att hitta den viktiga informationen. Ha hela tiden i åtanke att det du tar upp i ditt personliga brev ska vara relevant för arbetsgivaren och intressant att veta för den tjänst du söker. Var personlig utan att bli för privat. Du behöver inte berätta om föräldrar, syskon och husdjur.

2. Förbered dig rätt

Gör ordentlig research om jobbet och den potentielle arbetsgivaren. Ta fram så mycket information som möjligt om kunder, marknad, tjänster, produkter, lediga jobb, värderingar och företagskultur. Så att du kan skräddarsy ditt personliga brev.

3. Matcha dina kvalifikationer och egenskaper mot tjänster

Bemöt de kvalifikationskrav som ställs av arbetsgivaren i annonsen på ett konkret sätt. Du behöver inte uppfylla alla kraven som är listade i annonsen, det är oftast lite av en önskelista och det är få sökande som kommer att uppfylla alla kraven, men klargör vilka kvalifikationer du matchar och varför.

4. Lyft fram din erfarenhet

Lyft fram varför du är lämplig för jobbet och berätta aldrig att du saknar erfarenhet. Ta upp erfarenheter från tidigare arbetsplatser som kan fungera här. Saknar du helt arbetslivserfarenhet eller andra erfarenheter som kan vara relevant för den tjänst du söker kan du i stället visa hur din utbildning och dina ambitioner ligger i linje med tjänsten.

5. Försök undvika att ange löneanspråk

Ibland efterfrågas det i annonsen att du ska lämna löneanspråk i din ansökan. I detta läge vet du kanske inte så mycket om tjänsten. Du vill heller inte låsa dig vid ett löneanspråk. Risken finns att det blir alldeles för högt eller, kanske ännu vanligare, alldeles för lågt. Har du redan i ansökan angett ett anspråk kan det vara svårt att omförhandla lönen längre fram. En lösning är att du inte skriver ut ett löneanspråk. Ignorera inte begäran om löneanspråk utan försök formulera att du återkommer om detta.