Att söka jobb – 12 tips

1. Sök rätt jobb

Sök inte massor av olika jobb utan sök ut tjänster som verkligen passar dig. Koncentrera dig på att skriva riktigt bra ansökningar till dessa istället för att skicka iväg mängder med standardiserade ansökningar. Lägg ner tid och energi på att skräddarsy varje ansökan utefter förutsättningarna för varje tjänst.

2. Se till att ditt CV är uppdaterat

Skicka inte samma CV som du skrev för flera år sen. Var noga med att hålla ditt CV uppdaterat. När det är dags för att söka nytt jobb se över ditt CV och komplettera det med nya kvalifikationer och meriter som du har.

3. Missa inte de mindre företagen

Fokusera inte enbart på de stora kända företagen. Det kan vara minst lika intressant att arbeta på ett mindre företag. Antalet sökande som konkurrerar om samma tjänst kan dessutom vara mindre.

4. Var kort och koncis i din ansökan

Tänk på att den läser din jobbansökan troligtvis har begränsat med att tid att ägna varje ansökan, så lite som 25-30 sekunder om det är många som söker samma tjänst. Så det gäller att din ansökan är konkret, koncis, lätt överskådlig, lockande och lättfattlig.

5. Var noga med stavning, grammatik och utseende i din ansökan

Se till att din ansökan inte innehåller stavfel eller grammatiska fel. Be gärna en vän eller två korrekturläsa din ansökan för att säkerställa att inga språkliga misstag smugit sig med. Blanda inte typsnitt och fontstorlekar och säkerställ att din ansökan har en tilltalande layout.

6. Följ instruktioner

Se till att läsa jobbannonsen noggrant och följ de instruktioner som anges av arbetsgivaren. Det kan handla om att arbetsgivaren vill att särskilda handlingar så som betyg, intyg, registerutdrag m.m. skall skickas med i ansökan. Se till att din ansökan är komplett med alla uppgifter som arbetsgivaren ber om. Svara på rätt sätt. Arbetsgivaren kan ha önskemål om hur ansökan skall skickas in. Det kan röra sig om att de vill att ansökan skall skickas som e-post eller som brev, ansökan kanske ska adresseras till en specifik person eller andelning eller det kanske ska anges ett referensnummer på ansökan.

7. Fokusera på rätt saker

Ta med sådant som relevant för den tjänst du söker. Att ta med sommarjobbet i högstadiet är kanske inte alltid relevant utan kan snarast ge ett amatörmässigt intryck.

8. Var specifik

Inom vissa områden finns många specialiteter och kvalifikationer. Var specifik med var din kompetens finns. Är du t.ex. programmerare se till att ange vilka programmeringsspråk, utvecklingsmiljöer och metoder du behärskar och i vilken utsträckning du behärskar dem.

9. Referenser

Se till att ha ett flertal relevanta referenser. Tidigare uppdragsgivare, kollegor eller personer som du verkat med i ideella föreningar fungerar bra. Är det ditt första jobb efter skolan fungerar en lärare. Undvik att lämna släktingar som referens. Du behöver inte alltid lämna referenser på jobbansökan, ofta så räcker det med att man kan ange referenser vid förfrågan.

10. Säljande personligt brev

Det personliga brevet är din chans att sälja in dig själv. Det behöver vara kort och koncist med samtidigt måste det väcka intresse för dig som person och få dig att stå ut bland de andra sökande. Var personlig utan att för den skull bli för privat. Framhäv sådant som inte framgår av ditt CV. Försök också att undvika att använda klichéer och floskler.

11. Titta inte i backspegeln

Det är visserligen viktigt att redovisa vad du gjort tidigare i livet när du söker ett nytt jobb men lägg inte allt för mycket fokus på att titta i backspegeln. Fokusera istället på att berätta vad du kan tillföra företaget och komma att bidra med i framtiden.

12. Håll en positiv ton

Håll ett positivt tonläge i din ansökan. Framhåll dina positiva egenskaper. Tala om vad du skulle tillföra i mervärde till arbetsgivaren. Undvik att tala i negativa eller nedsättande termer om tidigare arbetsgivare eller kollegor.