Avesta kommun

Etableringssamordnare språk och samhälle

Om arbetsplatsen

Det är något speciellt med Avesta!

Här finns inte bara dalahästar och brusande forsar. Här finns också vilja och mod, handlingskraft och framtidstro. Vi vill växa och utvecklas för att få ett ännu kraftfullare näringsliv som grund för en ännu bättre välfärd. Vi tror att det är möjligt för vi vågar tänka nytt och annorlunda. Tillsammans bygger vi Avestas framtid – vill du vara med?

 

VI, Vuxenutbildningen och Integrationsenheten, arbetar med utgångspunkt att kunskap och språk ger människor möjlighet att växa och påverka sin situation. Tillgång till bildning, kunskap och kompetens är avgörande för såväl den enskilda människan, utveckling av samhället, god välfärd och tillväxt i näringslivet.

 

Vuxenutbildningen erbjuder yrkesutbildningar till kommuninnevånare utifrån den enskildes önskemål och arbetsmarknadens behov. Vid vuxenutbildningen finns också möjlighet för studerande att komplettera tidigare utbildning för gymnasieexamen samt behörighetskomplettera för högre studier. För den som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket eller grundskola finns utbildning i svenska för invandrare och grundläggande vuxenutbildning.

 

Integrationsenheten arbete sker med utgångspunkt i fokusområdena från Avesta kommuns program för interkulturell integration 2021-2025: Vägen till språk och utbildning, Vägen till god och jämlik hälsa, Vägen till social samanhållning och delaktighet, Vägen till bostad.

 

Interkulturellt förhållningssätt innebär att kommunens medborgare med olika bakgrunder inte ska leva parallellt med varandra i ett mångkulturellt samhälle, utan integrera med varandra och ha utbyte av varandras olikheter och se likheter genom samverkan utifrån kompetens, intresse och/eller behov. Vi arbetar med att skapa förutsättningar för att underlätta nyanländas väg till arbete. Många nyanlända har erfarenhet av att det är mycket svårt att få en anställning eller praktikplats. Vi arbetar därför för att skapa ett öppenhet för att främja de nyanländas etablering i arbetslivet, i samhället och för att fler arbetsplatser ska ta emot nyanlända på sina arbetsplatser, något som även ger nyanlända tillgång till nya nätverk och ökade möjligheter för språkutveckling och etablering i samhället.

 

Vid integrationsenheten finns även möjlighet till enskild samhällsvägledning samt att delta på anpassad samhällsinformation i olika språkgrupper kallat Mitt liv i Sverige. Deltagarna får på sitt starkaste språk information samt möjlighet att diskutera olika samhällsteman i mindre grupper.

 

Vi är en mindre enhet i nära samarbete med varandra, hos oss är engagemang och motivation för vårt uppdrag stort liksom arbetsglädje och skratt. Är du vår nya kollega?

 

 

Arbetsuppgifter

Många nyanlända har erfarenhet av att det är mycket svårt att få en anställning eller praktikplats vilket också minskar möjligheten att i vardagen få träna och utveckla svenska språket. Många önskar känna större delaktighet i samhället och få kontakt med svenskfödda kommuninnevånare, företag och föreningslivet för att på så sätt lära sig mer om Sverige, samhället och svenska språket.

 

Nu söker vi dig som vill arbeta aktivt med att skapa goda förutsättningar för utrikesföddas språkutveckling och inkludering i samhället, föreningsliv och nätverk.

 

Du är den som ser varje människa och brinner för att skapa mänskliga möten. Genom din goda lokal kännedom och breda nätverk bidrar du till att skapa goda förutsättningar för social gemenskap. I dina arbetsuppgifter ingår att jobba med enskilda individer, att skapa möten mellan människor, hitta och sammanföra språkvänner, genomföra mingel och aktivitetskvällar samt att arrangera olika studiebesök enskilt och i grupp. Som en i vårt team kommer du inte att arbeta ensam, våra olika kompetenser är vår styrka och framgångsfaktor

 

Tillsammans gör vi skillnad, vill du vara med?

 

 

Kvalifikationer

Vi söker dig som:

- är serviceinriktad, driven, strukturerad och noggrann

- är utåtriktad och socialt aktiv i föreningsliv och i yrkessammanhang

- är initiativrik och självgående men samtidigt bra på samarbete

- har ett positivt förhållningssätt, är kreativ och ser möjligheter istället för hinder

- planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. Sätter upp och håller tidsramar.

- värdesätter olikheter och förstår hur bakgrund, kultur och grupptillhörighet påverkar en själv och andra

 

Eftersom du arbetar stödjande för språkutveckling är det av vikt att du själv har mycket goda svenskkunskaper och kan inspirera, motivera och uppmuntra språkutveckling hos enskilda individer. Du talar klart, välformulerat och engagerat i enskilda möten och små och stora grupper. Lyssnar och är mottaglig för motparten och anpassar dig till situationen.

 

Du har har minst tre års gymnasieutbildning eller motsvarande. Har du ytterligare utbildning inom information/kommunikation så är det meriterande.

 

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

 

 

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning

Omfattning: Heltid

Tillträde: 2022-03-07

Tillträde enligt överenskommelse

Tidsbegränsad till: 2022-12-31

Tjänsten är tidsbegränsad till 2022-12-31. Kan komma förlängas som längst till 2023-06-30

Referensnummer: A1081090/2022

 

 

Övrigt

För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Avesta kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat.

 

Varmt välkommen med din ansökan!

 

Inför rekryteringsarbetet har Avesta kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

 

 

Sista ansökningsdag

2022-01-26

 

Arbetsplats

Avesta kommun

 

Kommun

Avesta

 

Yrkeskategori

Flyktingsamordnare/Flyktingkonsulent

 

Anställningsform

Tidsbegränsad anställning

 

Omfattning

Heltid

 

Antal tjänster

1

 

Kontakt

Marie Hjelm

Rektor Vuxenutbildningen och Integrationsenheten

0226-64 50 77

marie.hjelm@avesta.se

 

 

 

Ansök nu 

 

 

 

Sista ansökningsdag : Om 3 timmar . Arbetsort : Avesta . Publicerat : 4 januari

Kategorier : Kontor & Administration Offentliga jobb Övrigt


Senaste jobben från Avesta kommun

Alla jobb hos Avesta kommun

Liknande jobb Etableringssamordnare språk och samhälle