Unionen

Utredare med kompetens i arbetsmarknadsfrågor

Vill du få kraft att göra skillnad?

Unionen är Sveriges största fackförbund och vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden. Vår vision är att skapa trygghet, framgång och glädje i arbetslivet. Vi har inflytande, ansvar och ambition för mer än bara oss själva, och mod att driva frågor som påverkar hela samhället. Varje dag hjälper vi flest människor i det privata arbetslivet att få det bättre på arbetsplatsen. Därför har vi erfarenhet och bredd som ingen annan har, och vi behöver dig som vill göra oss ännu bättre.

 

Politiksektionen finns på Förbundskontoret i centrala Stockholm och har i uppdrag att utveckla politiska förslag, göra analyser och bidra i Unionens opinionsbildning. Nu söker vi en vikarierande utredare som har fokus på arbetsmarknadsfrågor och arbetslöshetsförsäkring.

 

Arbetsuppgifter

Rollen som utredare innebär att ta fram och förmedla kunskap samt att utveckla politiska lösningar och ställningstaganden som förändrar makthavares och arbetsgivares agerande och som gör att medlemmens vardag förbättras.

 

I rollen som utredare arbetar du mot flera olika arenor för att hämta in kunskap och föra ut Unionens ståndpunkter. Fokus i tjänsten ligger på arbetsmarknadsfrågor och just nu pågår ett arbete med att hantera förändringar i a-kassan samt att uppdatera Unionens ställningstaganden kring arbetsmarknadspolitiken.

 

Som utredare på Politiksektionen kan andra arbetslivsrelaterade frågor också bli aktuella att arbeta med, både individuellt och i samarbete med kollegor. Förmågan att sätta sig in i nya komplexa områden och en väl utvecklad samarbetsförmåga är därmed avgörande för att lyckas i rollen.

 

Arbetet innebär i huvudsak att:

• Utveckla politiska förslag och ta fram underlag för att delta i samhällsdebatten gällande arbetsmarknadsfrågor, politik för a-kassa och nyanländas etablering.

• Delta i förbundsövergripande arbete för att hantera aviserade förändringar i arbetslöshetsförsäkringen.

• Kartlägga och analysera möjligheter och utmaningar inom arbetsmarknadspolitikens område

• Analysera data om utvecklingen på arbetsmarknaden och bevaka olika aktörers initiativ på det arbetsmarknadspolitiska området

• Svara på remisser, ta fram underlag och delta i externa samarbeten med myndigheter, fackförbund och andra aktörer

 

Kvalifikationer

Du som söker tjänsten har:

• Relevant akademisk utbildning

• Erfarenhet som utredare, politisk sakkunnig eller liknande med god vana att skriva olika typer av underlag

• Erfarenhet av att jobba med arbetsmarknadsfrågor, inklusive arbetslöshetsförsäkring och kunskap om regleringar på området ses som mycket meriterande

• Generell utredningskompetens, dvs förmåga att se samhällsproblem eller utmaningar för Unionens medlemmar, illustrera dessa på ett tydligt sätt och ta fram förslag på hur de kan åtgärdas

 

Du som söker är en god skribent med förmåga att beskriva komplexa frågor på ett enkelt och intresseväckande sätt. Du har förståelse för den svenska partsmodellen och goda kunskaper om den politiska beslutsprocessen. Det är en fördel om du har erfarenhet av att ha arbetat i en politiskt styrd organisation.

 

Vi vill att du är drivande, lösningsfokuserad och har ett väl utvecklat självledarskap. Du behöver också vara prestigelös, flexibel och ha förmåga att prioritera bland arbetsuppgifter och uppdrag.

 

Omfattning

Tjänsten är ett vikariat till och med dec 2024, med stor sannolikhet till förlängning till juni 2025.

 

Månadslön och goda villkor enligt kollektivavtal. Kontoret på Olof Palmes gata är vår primära arbetsplats men goda möjligheter finns att utföra arbete från hemmet eller annan plats om behov finns.

 

Ansökan

Ansök med CV och motivationsbrev där du svarar på två frågor: Varför vill du ha den här tjänsten och vad kommer du att bidra med hos oss?

 

Sista dag för ansökan är 27 maj. Intervjuer kommer att ske efter ansökningstidens slut. Varmt välkommen att söka redan idag.

 

Unionen välkomnar olikheter i personalgrupper och eftersträvar mångfald i alla avseenden.

 

Kontaktpersoner

Elin Moberg, Teamchef, Politiksektionen

072-590 17 00, elin.moberg@unionen.se

 

Shadé Jalali, Facklig kontakt, Utredare, Politiksektionen

070-2300387, shade.jalali@unionen.se

 

 

 

Ansök nu 

 

 

 

Sista ansökningsdag : 27 maj . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 13 maj

Kategorier : Media & Journalistik Samhälls- & Beteendevetenskap Statsvetenskap


Senaste jobben från Unionen

Alla jobb hos Unionen

Liknande jobb Utredare med kompetens i arbetsmarknadsfrågor