Unionen

Utredare med fokus på socialförsäkringsfrågor till Unionen

Stockholm
Enheten för Avtal och Politik
Sista ansökningsdag: 2021-08-16

   

Vill du få kraft att göra skillnad?
Unionen är Sveriges största fackförbund och vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden. Vår vision är att skapa trygghet, framgång och glädje i arbetslivet. Vi har inflytande, ansvar och ambition för mer än bara oss själva, och mod att driva frågor som påverkar hela samhället. Varje dag hjälper vi flest människor i det privata arbetslivet att få det bättre på arbetsplatsen. Därför har vi erfarenhet och bredd som ingen annan har, och vi behöver dig som vill göra oss ännu bättre.

Politiksektionen finns på Förbundskontoret i Stockholm och har i uppdrag att utveckla politiska förslag, göra analyser och bidra i Unionens opinionsbildning. Nu söker vi en utredare som har fokus på socialförsäkringsfrågor.

 

Arbetsuppgifter
Funktionen som utredare innebär att ta fram och förmedla kunskap och utveckla lösningar och ställningstaganden som förändrar makthavares och arbetsgivares agerande och som gör att medlemmens vardag förbättras. Som utredare arbetar du med flera olika arenor för att hämta in kunskap och föra ut Unionens ståndpunkter. Dels genom att påverka beslutsfattare dels genom att höja kunskapen hos andra aktörer. Fokus i tjänsten ligger på socialförsäkringsfrågor och just nu pågår ett arbete för att förbättra sjukförsäkringen.

Som utredare är du en av Unionens experter inom socialförsäkringsområdet. Arbetet innebär i huvudsak:

 • Kartlägga och analysera möjligheter och utmaningar för medlemmar inom socialförsäkringsområdet samt stötta organisationen med expertkunskaper inom området.
 • Utveckla Unionens politik samt bedriva påverkansarbete, opinionsbilda, skriva remisser, delta som expert i utredningar och skriva kommunikativa underlag.
 • Företräda Unionen i samarbeten, samverkan och arbetsgrupper inom sakområdet.
 • Driva avtalsutveckling inom sakområdet tillsammans med avtalsansvariga ombudsmän.
 • Samordna socialförsäkringsområdet internt i organisationen.

Vi erbjuder dig ett meningsfullt och utvecklande arbete med stort eget ansvar på en arbetsplats där medarbetarna tycker om att diskutera, tar eget stort ansvar, är engagerade och har ett stort samhällsintresse. Du kommer att arbeta i nära samarbete med andra utredare, förbundsjurister och centrala ombudsmän.

Som utredare på Politiksektionen kan andra frågor såsom arbetsmiljö, jämställdhet och kompetensutveckling också bli aktuella att arbeta med. Att ha förmåga att sätta sig in i nya komplexa områden är därmed avgörande för att lyckas i rollen. 

 

Kvalifikationer
Du som söker tjänsten har:

 • Relevant akademisk utbildning
 • Flerårig arbetslivserfarenhet som utredare, politisk sakkunnig eller liknande med fokus på socialförsäkringsfrågor.
 • Gedigen kunskap om regelverken på socialförsäkringsområdet.
 • Generell utredningskompetens i kontexten opinionsbildande organisation, dvs förmåga att se samhällsproblem eller problem för Unionen medlemmar, illustrera dessa på ett tydligt sätt och ta fram förslag på hur de kan åtgärdas.
 • God förmåga att beskriva komplexa frågor på ett enkelt sätt samt vana att skriva olika typer av underlag och debatterande texter.
 • Förståelse för den svenska partsmodellen.
 • Kunskap om den politiska beslutsprocessen.
 • Vi vill att du är drivande, kreativ och lätt ser möjligheter att ta plats i samhällsdebatten. Du behöver också vara prestigelös, flexibel och ha förmåga att prioritera bland arbetsuppgifter och uppdrag. 

 

Omfattning
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Månadslön och goda villkor enligt kollektivavtal.

 

Ansökan
Sista dag för ansökan är 16 augusti 2021.

Unionen välkomnar olikheter i personalgrupper och eftersträvar mångfald i alla avseenden.

 

Kontaktpersoner
Camilla Björkman

Teamchef Politiksektionen

camilla.bjorkman@unionen.se

072-595 87 15

 

Facklig kontakt

Mirjam Olsson

mirjam.olsson@unionen.se

 

 

 

 Ansök nu

 

 

Sista ansökningsdag : 16 augusti . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 2 juli

Kategorier : HR & Organisation Samhälls- & Beteendevetenskap Statsvetenskap


Senaste jobben från Unionen

Alla jobb hos Unionen

Liknande jobb Utredare med fokus på socialförsäkringsfrågor till Unionen