FOI

Forskarutbildad med kunskap inom signalbehandling

Vill du använda dina kunskaper inom signalbehandling för att stärka Sveriges säkerhet? Vill du samtidigt bidra till den strategiska utvecklingen av en verksamhet i teknikens framkant?

Som forskare hos oss får du en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges totalförsvar genom att utveckla och forska kring nya system inom radioområdet för skydd mot obemannade system och radiokontrollerade hot samt utveckling av störnings- och skyddstekniker för positionering, navigering, tid (PNT) och globala satellitbaserade navigeringssystem (GNSS).

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att bedriva forskning kring signalbehandling angående t.ex. störtålighet, robust positionering, vågutbredning, detektion, kanalestimering och klassificering. Eftersom vår enhet har ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter av både teoretisk och praktisk karaktärUppgifterna kan exempelvis innefatta att:

• Utgöra expertstöd inom projekt
• Skriva/granska rapporter till uppdragsgivare, samt i vissa fall vetenskapliga konferensbidrag
• Skapa nya vågformer
• Estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling
• Analysera insamlade mätdata och ge förslag på nya lösningar

Du kommer även att verka som stöd för enhetens ledning i strategiska frågor. Detta genom att du deltar i bildandet av ett nytt forskningsdelområde (FDO), koordinerar och utvecklar arbetet vidare inom området. Det kan exempelvis innebära att du föreslår framtida forskningsinriktningar och identifierar behov av kompetensutvecklingsinsatser.

Våra projekt är relativt små personalmässigt vilket ger dig stora möjligheter att påverka projektresultaten och fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har en doktorsexamen med inriktning inom signalbehandling eller motsvarande. Du ska ha goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.

Det är meriterande med kunskap och/eller tidigare arbetslivserfarenhet inom ett eller flera av områdena:

• Satellitbaserade navigeringssystem
• Tröghetsnavigering och sensorer för tröghetsnavigering
• Sensorfusion
• Radiokommunikation
• Antennteori
• Signalbehandling inom MIMO

Har du dessutom tidigare erfarenhet av strategiskt arbete rörande forskningsfrågor är även det meriterande.

Som forskare på FOI får du ett arbete med stor möjlighet till egen påverkan och det förväntas att du är initiativtagande och självgående. Eftersom du kommer att arbeta i projektform behöver du trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du har en hög grad av personlig mognad och har förmågan att bidra med helhetssyn och ett strategiskt perspektiv inom forskningsområdet. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Vi utvecklar hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivareDet är därför ett plus om du även uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner, inom exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Elektroniska radiomotmedel som tillhör avdelningen Telekrig med placering i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: 
https://foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 6 december 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Ask. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.
    
Referensnummer:
FOI-PERS-2023-676

Län:
Östergötland

Anställningstyp:
Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:
Heltid

Arbetstider:
Dag

Sista ansökningsdag:
2023-12-06

Tillträde:
Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:
Linköping

Kontaktpersoner:
Jonas Ask

tfn: +46 13-37 80 00

Företagets hemsida:
www.foi.se

Adress:
Olaus Magnus Väg 58111 Linköping



Ansök nu


Sista ansökningsdag : 6 december . Arbetsort : Linköping . Publicerat : 17 november

Kategorier : Naturvetenskap & Forskning Offentliga jobb Teknik & Ingenjör


Senaste jobben från FOI

Alla jobb hos FOI

Liknande jobb Forskarutbildad med kunskap inom signalbehandling