FOI

Forskare inom området kärnvapenhot

Vill du vara med och arbeta med kärnvapenfrågor ur ett tekniskt perspektiv och därtill anlägga ett utrikes- och säkerhets­politiskt perspektiv? Då kan Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) vara rätt arbetsgivare för dig! FOI befinner sig i en mycket expansiv fas och behöver förstärkning för att möta ökade behov för Sveriges säkerhet.

Vår verksamhet

Enheten för kärnvapenfrågor är en nationell resurs rörande kärnvapenfrågor ur ett tekniskt/naturvetenskapligt perspektiv och utgör ett expertstöd för Regeringskansliet, Försvarsmakten och andra myndigheter. Enhetens uppdrag består av forskning och utveckling inom två områden: kärnvapenhot respektive avtalsverifikation och detektion.

Verksamheten inom kärnvapenhot omfattar såväl bedömningar av olika aktörers förmågor och intentioner att utveckla och använda kärnvapen, som värdering av verkan av och skydd mot kärnvapen. Vi ger tekniskt expertstöd till Regeringskansliet och andra berörda myndigheter inom rustningskontroll, nedrustning, ickespridning och internationell exportkontroll gällande kärnvapen. Verksamheten inom avtalsverifikation och detektion har till syfte att ta fram metoder för detektion och verifikation av kärnvapenhändelser. Enhetens medarbetare deltar regelbundet som teknisk expertis i svenska delegationer till internationella möten inom enhetens ansvarsområde.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som forskare inom kärnvapenhot kommer du att arbeta med flertalet frågeställningar inom området. Exempel på arbetsuppgifter är teknisk bedömning av militär förmåga utifrån modeller för kärnvapenverkan, samt hur teknisk förmåga inverkar på både hotbild och i förlängningen såväl möjligheter som begränsningar för rustningskontroll. Arbetet tar alltid sin utgångspunkt i tekniken, men det är viktigt att du har en förmåga att anlägga ett utrikes- och säkerhets­politiskt perspektiv på de tekniska kunskaperna. Tekniska bedömningar av kärnvapenrelevant teknik i både etablerade kärnvapenstater och riskländer är exempel på en annan arbetsuppgift. Tjänsten kan komma att innefatta deltagande i internationella möten vilket innebär att resor förekommer.

Har du den kompetensprofil vi behöver?
Vi söker dig som har en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning. Du har goda kunskaper i svenska och engelska såväl i tal som i skrift.

Det är meriterande om du har disputerat inom fysik, tillämpad matematik, kemi, mekanik eller ett närliggande område med relevans för verksamhetsområdet. Kunskaper inom kärnteknik och teknik med militära tillämpningar är också meriterande.

Vi söker dig som har god analytisk förmåga och kan identifiera och förmedla relevant information rörande komplexa frågeställningar på ett pedagogiskt sätt. Du har förmågan att bryta ner en övergripande frågeställningar till mer specifika uppskattningar och beräkningar. Ett intresse för internationella relationer och Sveriges roll i sådana sammanhang är viktigt och egenskaper som integritet och gott omdöme krävs för denna roll. Vidare har du en god samarbetsförmåga, samtidigt som du självständigt driver dina uppgifter framåt.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten för kärnvapenfrågor som tillhör avdelningen CBRN-skydd och säkerhet vid FOI i Kista. Läs gärna mer om vad vi gör: 
CBRN-skydd och säkerhet - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: 
https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 3 oktober 2023.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jessica Strömbro. Fackliga företrädare är David Sundell (Saco-S) och Petrus Hemström (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
     
Referensnummer:
2023-530

Län:
Stockholm

Anställningstyp:
Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:
Heltid

Arbetstider:
Dag

Sista ansökningsdag:
2023-10-03

Tillträde:
Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:
Stockholm - Kista

Företagets hemsida:
www.foi.se

Adress:
Gullfossgatan 6 16490 StockholmAnsök nu


Sista ansökningsdag : 3 oktober . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 13 september

Kategorier : Naturvetenskap & Forskning Offentliga jobb Säkerhet & Skydd Teknik & Ingenjör


Senaste jobben från FOI

Alla jobb hos FOI

Liknande jobb Forskare inom området kärnvapenhot