FOI

Forskare inom dynamiska materialegenskaper och explosiva förlopp

Är du, eller blir du snart, disputerad inom fysik, mekanik, materialvetenskap eller fysikalisk kemi och vill arbeta med numeriska beräkningsmodeller av dynamiska materialegenskaper och explosiva förlopp? Vill du arbeta i en utvecklande miljö där flera kompetenser samverkar för att lösa komplexa frågeställningar? Då kan det vara dig vi söker!  


Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer t.ex. arbeta med att skapa en detaljförståelse för hur sprängämnen och inerta material samverkar i olika stridsdelsutformningar såsom riktad sprängverkan och splitterstridsdelar och vad som händer i den mycket snabba och kraftfulla interaktionen mellan projektiler och olika typer av skyddsmaterial och skyddskonstruktioner. Förloppen studeras genom en kombination av experiment och numeriska simuleringar.

Arbetet kommer till en början vara inriktad mot att sätta upp lämpliga beräkningsmodeller för stridsdelar och skyddsmoduler, välja lämpliga materialmodeller och kontaktvillkor samt genomföra och analysera resultat från simuleringar. Beroende på din bakgrund kan arbetsuppgifterna anpassas något, men inkluderar problemformulering och problemlösning, utveckling av modeller samt eventuellt planering och analys av experimentella försök. Arbetet drivs i projektform tillsammans med andra så förmåga att samarbeta och samverka är av stor vikt för att lyckas i rollen. Projekten är både av långsiktig forskningskaraktär och av mindre omfattande direktstödskaraktär.


Har du den kompetensprofil vi behöver?
Du har intresse för teoretiska problem och dess tillämpningar. Du har disputerat, eller snart ska disputera, inom mekanik, hållfasthet, fysik, materialvetenskap eller fysikalisk kemi och har goda kunskaper och intresse för numerisk simulering. Det är meriterande om du har kunskap om dynamiskt belastade material och explosiva förlopp samt erfarenhet av FEM-program såsom LS-DYNA eller motsvarande.

För att lyckas i rollen är det viktigt att du är självgående, tar egna initiativ samt är mål- och resultatinriktad. Om du kör fast tar du hjälp av andra för att komma vidare. Du trivs att arbeta ensam såväl som i grupp och du har god samarbetsförmåga. Du är bra på att skriva för olika målgrupper, både vetenskapligt och mer kundanpassat och har god förmåga att kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och på engelska.

Vid urvalet kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.


Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att arbeta på enheten Skydd och verkan som tillhör avdelningen Vapen, skydd och säkerhet. Läs gärna mer om vad vi gör 
här.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: 
https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html


Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 
31 januari!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Thomas Öst. Fackliga företrädare är Matilda Ågren (Saco-S) och Magnus Lindström (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
 
     
Län:
Stockholm

Anställningstyp:
Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:
Heltid

Arbetstider:
Dag

Sista ansökningsdag:
2022-01-31

Tillträde:
Enligt ök

Arbetsplats/placeringsort:
Stockholms län - Grindsjön

Kontaktpersoner:
Magnus Lindström

tfn: +46 0855503000

Matilda Ågren

tfn: +46 0855503000

Thomas Öst

tfn: +46 8555030000

Företagets hemsida:
www.foi.se

Adress:
Olof Arrhenius väg 31 13794 Norra SorundaAnsök nu


Sista ansökningsdag : 31 januari . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 11 januari

Kategorier : Naturvetenskap & Forskning Teknik & Ingenjör


Senaste jobben från FOI

Alla jobb hos FOI

Liknande jobb Forskare inom dynamiska materialegenskaper och explosiva förlopp