FOI

Forskare inom autonomi

Är du forskare och har du intresse för teknik och försvar? Vill du använda din kompetens till att arbeta med artificiell intelligens på autonoma farkoster?

Vill du arbeta på en arbetsplats med hög kompetens och i spännande projekt för en säkrare värld? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!


Om tjänsten

I rollen som forskare kommer du att arbeta i spektrat från teoretiskt algoritmforskning till experiment och försöksverksamhet.

Ditt arbete kommer att ske i en grupp av forskare där vetenskaplig metodik genomsyrar arbetet.

Forskningsresultaten och kunskapen används på olika sätt för att stödja myndighetens uppdragsgivare, från expertstöd i utredningar till underlag för värdering och anskaffning av Försvarsmaktens framtida system. Arbetet är varierande och sker på kontor, i laboratoriemiljö och vid praktiska försök.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Autonomi och modellförvaltning som tillhör Försvarsteknik. Enhetens uppdrag är att arbeta med utveckling och analys av autonoma farkoster. Arbetet bedrivs i samverkan med Försvarsmakten och Försvarets materielverk samt i internationella samarbeten och innebär forskning om algoritmer för och utveckling av autonoma farkoster med fokus på styrning, navigering och farkostdynamik. Syftet med arbetet är att förstå prestandan och förmågan både hos existerande system och framtida koncept. Vi forskar om och utvecklar tekniker som gör det möjligt för farkoster att skapa sin egen situationsbild baserat på sensordata och annan information om sin omgivning. 

Denna situationsbild används ombord på riktiga farkoster som behöver kunna agera autonomt och lösa sina uppdrag.

Forskningen fokuserar särskilt på hur detta kan lösas ännu bättre i samarbete med andra autonoma farkoster, och hur denna typ av ny teknik kan användas i Försvarsmakten. 

Placeringsort för tjänsten är Stockholm.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:
• disputerat inom autonomi, reglerteknik, robotik, tillämpad matematik, farkostteknik eller motsvarande inriktning som vi bedömer som relevant
• goda kunskaper i matematisk problemlösning
• god förmåga att kommunicera klart och tydligt i både tal och skrift på svenska såväl som på engelska

Det är meriterande om du har:
• kunskaper i maskininlärning, programmering och stokastiska metoder
• erfarenhet av arbete som projektledare

Som person trivs du med att arbeta mot uppsatta mål och du fokuserar på resultat. Du är strategiskt lagd, förstår din roll och kan se till hela verksamhetens bästa i det arbete du utför. Vidare har du lätt för att samarbeta och bidrar till ett gott samarbetsklimat.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: 
https://www.foi.se/jobba-hos-oss

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 26 maj 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Karin Kraft. Fackliga företrädare är Staffan Lindgren (Saco-S) och Krister Söderberg (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Referensnummer:
2024-314

Län:
Stockholm

Anställningstyp:
Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:
Heltid

Arbetstider:
Dag

Sista ansökningsdag:
2024-05-26

Tillträde:
enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:
Stockholm- Kista

Kontaktpersoner:
Karin Kraft


Företagets hemsida:
www.foi.se

Adress:
Gullfossgatan 6 16490 Kista


Ansök nu


Sista ansökningsdag : 26 maj . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 13 maj

Kategorier : Naturvetenskap & Forskning Offentliga jobb Teknik & Ingenjör


Senaste jobben från FOI

Alla jobb hos FOI

Liknande jobb Forskare inom autonomi