FOI

Forskare inom AI och intelligenta informationssystem

Vill du forska om hur generativ AI kan användas och utvecklas för militära tillämpningar? Hur taktik för att överlista eller vilseleda en motståndare kan utvecklas med hjälp av AI? Hur osäker information från olika källor kan sammanställas till beslutsstöd? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Som forskare kommer du att arbeta med utveckling av datavetenskapliga metoder och tekniker för informationshantering och beslutsfattande. Du kommer att ansvara för problemformulering, metodval, metodutveckling, planering av forskning, genomförande och analys av datorexperiment samt dokumentation och presentation av resultat i rapporter, konferensbidrag och vetenskapliga artiklar. I arbetet kan även ingå omsättning av forskningsresultat i specifika tillämpningar hos olika uppdragsgivare. Projektledning kan på sikt ingå i arbetsuppgifterna. 

Om enheten 

Du kommer att ingå i enheten Beslutsstödsystem som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik. Enheten består av närmare 30 medarbetare som arbetar med forskning och utveckling av metoder och tekniker för informationshantering och beslutsfattande, främst på uppdrag från Försvarsmakten men även i europeiska forskningsprojekt.

Läs gärna mer om vad vi gör på 
Vetenskapliga publikationer beslutsstödsystem - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI

Har du den kompetensprofil vi behöver?
 
Vi söker dig som har:
• Doktorsexamen (eller snart disputerar) inom datalogi, datavetenskap eller närliggande områden med dokumenterad erfarenhet av tillämpad forskning inom informationshantering, AI eller osäkerhetshantering.
• God erfarenhet av programmering och goda erfarenheter av att bearbeta, analysera och visualisera data.
• God förmåga att kommunicera i tal och skrift på såväl svenska som engelska.

Det är meriterande om du har:
• Kunskap om generativ AI och multimodala modeller, om AI för spel och förstärkningsinlärning, om informationsfusion och beslutsstöd.
• Erfarenhet av projektledning.
• Erfarenhet från försvars- eller säkerhetsområdet.

Som person är du kreativ och har god förmåga till analys och problemlösning. Du är självgående, tar ansvar för dina uppgifter och är bra på att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: 
https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 22 april 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Magnus Björk. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Referensnummer:
2024-200

Län:
Stockholm

Anställningstyp:
Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:
Heltid

Arbetstider:
Dag

Sista ansökningsdag:
2024-04-22

Tillträde:
enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:
Stockholm - Kista

Kontaktpersoner:
Magnus Björk

tfn: +46 08-555 030 00

Företagets hemsida:
/www.foi.se/

Adress:
Gullfossgatan 6 16490 StockholmAnsök nu


Sista ansökningsdag : 22 april . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 2 april

Kategorier : Data & IT Naturvetenskap & Forskning Offentliga jobb Systemvetare Teknik & Ingenjör


Senaste jobben från FOI

Alla jobb hos FOI

Liknande jobb Forskare inom AI och intelligenta informationssystem