FOI

Experimentella forskare inom elektrooptik

Hur kan elektrooptiska sensorer och system stödja Försvarsmakten?

 

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att jobba med forskning som tar avstamp i verkliga och aktuella behov. Du kommer att jobba i utvecklingens framkant på en arbetsplats där inget projekt är det andra likt.

 

Om tjänsten

Som forskare kommer du att bedriva tillämpad forskning till nytta för FOI:s uppdragsgivare inom försvarssektorn. I detta ingår bland annat att identifiera relevanta frågeställningar, genomföra studier och experiment samt utforma experimentell utrustning. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, vid genomförande, analys och rapportering. Uppdragsgivarkontakter kommer att vara en naturlig del i arbetet, i större eller mindre grad.

 

Att arbeta som forskare på FOI kräver en stor grad av självständighet, egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete med såväl forskning som utveckling och expertstöd. Arbetet är kreativt och utmanande och det sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

 

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

 

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

 

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektrooptiska system som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

 

Har du den kompetensprofil vi behöver? 

 

Krav

Vi söker dig som har:

  • Doktorsexamen inom fysik, eller annan utbildning som av FOI bedöms motsvarande
  • Erfarenhet av hela kedjan med att praktiskt sätta samman experimentuppställningar, genomföra experiment, analysera resultat och rapportera både skriftligt och muntligt
  • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska samt mycket goda kunskaper i svenska
  • B-körkort

 

Som person är du självgående, flexibel, kvalitetsmedveten och strukturerad. Du är nyfiken med en god praktisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

 

Meriterande

Det är meriterande om du har:

  • Programmeringskunskaper i exempelvis Python eller C/C++
  • Erfarenhet av Matlab, Labview och Linux
  • Tidigare erfarenhet av tillämpad forskning, utvecklingsarbete och praktiskt eller experimentellt arbete inom optikområdet
  • Kunskap om atmosfärseffekter, särskilt på optisk strålning

 

Vad erbjuder vi dig?

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en statlig myndighet som bedriver världsledande forskning inom försvar och säkerhet till stöd för Sveriges militära och civila försvar. Vi erbjuder en unik arbetsplats där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för totalförsvaret och hela samhället. Forskningen tillämpas både inom försvarsmyndigheter och hos civila aktörer och spelar en avgörande roll i att bygga en relevant och effektiv försvarsförmåga.

 

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

 

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

 

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 22 januari 2025.

 

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Pernilla Bergfeldt (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

 

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

 

FOI är en myndighet varmed inlämnade ansökningshandlingar blir allmän handling som på begäran kan lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

 

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

    

Referensnummer:

FOI-PERS-2024-844

 

Län:

  • Östergötland

 

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

 

Anställningsgrad:

Heltid

 

Arbetstider:

Dag

 

Sista ansökningsdag:

2025-01-22

 

Tillträde:

Enligt överenskommelse

 

Arbetsplats/placeringsort:

Linköping

 

Kontaktpersoner:

 

Jacob Löfvenberg

tfn: +46 13-37 00 00

 

Företagets hemsida:

www.foi.se

 

Adress:

Olaus Magnus Väg 58111 Linköping

 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1400 anställda, varav drygt 1000 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

 

 

Ansök nu

 

Sista ansökningsdag : Om 40 minuter . Arbetsort : Linköping . Publicerat : 23 december

Kategorier : Naturvetenskap & Forskning Offentliga jobb


Senaste jobben från FOI

Alla jobb hos FOI

Liknande jobb Experimentella forskare inom elektrooptik