FOI

Avdelningschef till Vapen, skydd och säkerhet

Har du erfarenhet av att leda och utveckla personal och verksamhet?
Vill du arbeta med strategisk utveckling och bidra till att driva myndigheten framåt i en verksamhet där det pågår spännande forskning i framkant inom försvar och säkerhet?
Nu söker vi dig som vill bli avdelningschef för Vapen, skydd och säkerhet!

Avdelningen består av ungefär 120 medarbetare där våra forsknings- och utvecklingsprojekt årligen omsätter ungefär 170 miljoner kronor. Vårt uppdrag är att bedriva forskning avseende vapen, skydd och säkerhet och härigenom utgöra ett nationellt expertstöd vid händelser med dessa ämnen på såväl kort som lång sikt.
Vid avdelningen bedrivs mycket experimentell verksamhet, både i lab och i fält.


Vad bidrar du med i arbetet hos oss?
Som avdelningschef är du ansvarig för att planera, leda, utveckla och följa upp avdelningens verksamhet.
I detta ingår också ansvar för avdelningens budget och ansvar för personal och arbetsmiljö. Du är personalansvarig chef för enhetschefer och controller. Du leder och utvecklar avdelningens ledningsgrupp där enhetscheferna ingår.

Du företräder myndighetens verksamhet och kommer bidra till att driva myndigheten framåt med fokus på avdelningens strategiska utveckling.
Du rapporterar direkt till Generaldirektören och sitter i myndighetens ledningsgrupp.

 
Har du den kompetensprofil vi behöver?
Vi söker dig som har flerårig chefserfarenhet från verksamhet inom forskning och utveckling.
I rollen som avdelningschef krävs att du har erfarenhet som personalledande chef från myndighet inom försvars- och säkerhetssektorn.
För rollen krävs också att du har erfarenhet att leda genom underställda chefer och har en god förståelse för ledarskap och styrning inom myndighet.

Vi vill att du har en akademisk examen på master - eller magisternivå i ett för verksamheten relevant område.
Erfarenhet från verksamhet med explosiv eller brandfarlig vara är ett krav för denna roll.
Det är meriterande om du är disputerad inom relevant område. Det är även meriterande om du har erfarenhet av arbete nära någon av FOI:s viktigaste uppdragsgivare.

För att lyckas i rollen som avdelningschef är det viktigt att du leder, motiverar och skapar engagemang och delaktighet för att nå överenskomna resultat. Som person har du en stor personlig mognad och är en god förebild för andra.
Du tillför med ditt ledarskap ett strategiskt och långsiktigt helhetsperspektiv och du har ett gott omdöme som påverkar dina prioriteringar, beslut och agerande.
Vi ser att du har en god förmåga till samarbete över organisatoriska gränser och god förmåga att se den egna verksamhetens arbete i ett större sammanhang.

Vidare har du ett stort intresse för verksamhetsutveckling och kommer ofta med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor samt har ett nytänkande som kan omsättas i praktiken och leder till resultat.
Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.


Vad erbjuder vi dig?
På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Vid avdelningen för Vapen, skydd och säkerhet bedrivs explosivämnesrelaterad verksamhet. Avdelningen är lokaliserad till Grindsjön söder om Stockholm. Huvuddelen av verksamheten är forskning. Vidare utförs undersökningar och provningsverksamhet till stöd för Försvarsmakten och andra uppdragsgivare. Explosivämnen och deras användning i vapen, och skydd mot dessa är centralt för Försvarsmaktens verksamhet, men kompetensen är också relevant till stöd för det civila samhällets behov av skydd mot explosiva hot. Forskningen sträcker sig från fysikaliska och kemiska fenomen till lösningar i form av komplexa tekniska system. Den nära tillgången till skjutplatser och explosiv­ämnesklassade laboratorier är en förutsättning för hela verksamheten där teori och experiment samspelar.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.
Alla chefer på FOI har en tillsvidaretjänst i verksamheten. Vi tillämpar chefsförordnande som avtalas på tre år med möjlighet till förlängning
Din arbetsplats kommer att vara i Grindsjön, resor i tjänsten förekommer.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om hur det är att jobba hos oss: 
https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html


Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast 1 oktober 2021. 

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Generaldirektör Jens Mattsson.

Fackliga företrädare är Mattias Liefvendahl (Saco-S) och Mikael Olmås (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

     
Län:
Stockholm

Anställningstyp:
Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:
Heltid

Arbetstider:
Dag

Sista ansökningsdag:
2021-10-01

Tillträde:
Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:
Grindsjön

Kontaktpersoner:
Jens Mattsson


Företagets hemsida:
www.foi.se

Adress:
Olof Arrhenius väg 31 13794 Norra Sorunda


Ansök nu


Sista ansökningsdag : 1 oktober . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 14 september

Kategorier : Chef & Ledning Naturvetenskap & Forskning Säkerhet & Skydd


Senaste jobben från FOI

Alla jobb hos FOI

Liknande jobb Avdelningschef till Vapen, skydd och säkerhet