Sveriges Riksbank

Bank- och finansjurist till enheten för marknadsstrategi

Är du en kunnig jurist med erfarenhet av juridisk rådgivning på advokatbyrå, ett finansiellt företag eller myndighet? Trivs du med att arbeta med finansmarknadsjuridik i en konsultativ roll där du omsätter juridik till praktisk tillämpning? Gillar du samhällsekonomiska frågor och känner att du vill bidra till en god utveckling i samhället? Då är det här en tjänst för dig.

Vi erbjuder dig utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus och ett meningsfullt arbete där du bidrar till samhällsutvecklingen. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och mycket stor möjlighet till kompetensutveckling. Du får också en stimulerande arbetsmiljö där du tillsammans med andra professionella jurister, ekonomer och handlare, bidrar till att Riksbanken kan genomföra sina policyuppdrag inom penningpolitik och finansiell stabilitet på bästa möjliga sätt.


DET HÄR GÖR DU HOS OSS
Som jurist på avdelningen för marknader arbetar du med avtalsförhandling, juridisk rådgivning och analys av legala aspekter rörande genomförandet av penningpolitiken och förvaltningen av Riksbankens tillgångar. Det innebär exempelvis att du:

• upprättar avtal med Riksbankens externa motparter (främst banker och finansiella företag) i förvaltningen av guld- och valutareserven respektive genomförandet av penningpolitiken
• förvaltar och bereder beslut om regelverket som styr vilka penningpolitiska instrument och motparter Riksbanken kan använda i genomförandet av penningpolitiken och vilka säkerheter Riksbanken accepterar i penningpolitisk utlåning samt
• genomför omvärldsbevakning rörande förändringar i regelverk och lagstiftning som Riksbanken behöver förhålla sig till i tillgångsförvaltningen och genomförandet av penningpolitiken.

Du tar stort eget ansvar och arbetar självständigt samtidigt som du också i många frågor samarbetar med kollegor på avdelningen och övriga Riksbanken.


DITT TEAM 

På avdelningen för marknader ingår du i enheten för marknadsstrategi som består av fem ekonomer och tre jurister. Du ingår också i den kompetensgrupp som består av Riksbankens samtliga jurister. Gruppen bereder avdelningsöverskridande juridiska frågor som är av avgörande betydelse för bankens verksamhet.


MER OM DIG

Du har jurist kandidatexamen och flera års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete, särskilt inom bank och finans, och gärna på advokatbyrå, finansiellt företag eller myndighet. Du har goda kunskaper om och erfarenhet av arbete med avtalsrätt, finansmarknadsjuridik och sakrätt. Du har erfarenhet av att tolka och tillämpa externa regelverk och omsätta dem i praktiskt arbete och i interna regler och rutiner. Vi ser gärna att du har arbetat med standardavtal som utarbetats av ISDA och ICMA, att du har erfarenhet av penningtvättsfrågor samt att du har erfarenhet av arbete som projektledare och god vana av muntlig framställning och att hålla utbildningar.

Som person är du självgående, initiativtagande och strukturerad med en mycket god analytisk förmåga. Du är också bra på att samarbeta och kommunicera och har hög integritet. Du förstår och tar hänsyn till olika infallsvinklar och synsätt och ser till helheten i dina lösningar. Du är pedagogisk och kan på ett enkelt och strukturerat sätt förklara och belysa olika komplicerade juridiska frågeställningar. Du har god förmåga att uttrycka dig väl i både tal och skrift på svenska och engelska. Att du har ett genuint intresse för finansiella och samhällsekonomiska frågor ser vi som en självklarhet.


MER OM TJÄNSTEN
Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde omgående. Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande registerkontroll och särskild personutredning kommer att göras på slutkandidaten. I vissa fall ställs krav på svensk medborgarskap och säkerhetsprövningssamtal för säkerhetsklassade tjänster.


ATT JOBBA PÅ RIKSBANKEN

Riksbanken ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för en stark och säker ekonomi. Huvudkontoret är beläget på Brunkebergs torg mitt i centrala Stockholm.

Som anställd på Riksbanken tar du del av bra förmåner som bland annat generösa semestervillkor, möjlighet till ledarledda träningspass och gym, subventionerad lunch i personalmatsalen, friskvårdsbidrag och subventionerad massage. Läs mer om våra förmåner 
här. Följ oss även på linkedinfacebook och twitter för att se våra senaste uppdateringar. Läs mer om hur det är att arbeta på Riksbanken här.


INTRESSERAD?

Vi vill ha din ansökan med CV och personligt brev inklusive relevanta betyg senast den 23 september 2020. Logiska tester och arbetsprov kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen. Du söker tjänsten genom att klicka på Ansök. Har du frågor är du välkommen att kontakta enhetschef Per Åsberg Sommar på telefon 08-787 02 61. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!Ansök nu 

 

Sista ansökningsdag : 23 september . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 3 september

Kategorier : Juridik


Senaste jobben från Sveriges Riksbank

Alla jobb hos Sveriges Riksbank

Liknande jobb Bank- och finansjurist till enheten för marknadsstrategi