SBAB

Kvantitativ kreditriskanalytiker

Bank & finansbranschen är under stor förändring. Med hållbarhet i fokus driver vi förändring och vi vill leda utvecklingen inom vårt område boende och boendeekonomi. Förändrade kundbeteenden och digitaliseringen med ökad transparens, skapar stora möjligheter för oss. Vi växer och tar marknadsandelar. Vårt värderingsdrivna arbetssätt med inkluderande ledarskap och självdrivande medarbetare tar oss beslutsamt framåt med tempo.

 

Kreditriskanalys är en del av Riskavdelningen och består av ett team för kvantitativ kreditriskanalys samt ett antal analytiker med fokus på regelverk och vår interna styrning av kreditrisk. Totalt är vi tio personer varav det kvantitativa teamet är fyra personer. Gruppen fungerar som bollplank till affären och övriga grupper inom oberoende riskkontroll. Samtliga medarbetare rapporterar till chef Kreditriskanalys.

 

Nu utökar vi vår grupp och söker dig som har omfattande erfarenhet av kvantitativ kreditriskanalys och av att ha validerat kreditriskmodeller. 

 

Teamet för kvantitativ kreditriskanalys har ansvaret för att validera bankens nuvarande och kommande kreditriskmodeller (IRK). Dessutom ingår att identifiera, mäta, analysera och rapportera kreditrisk i utlåningsverksamheten. Vi gör snabba analyser och framförallt är vi nyfikna på hur vi och marknaden utvecklas sett till kreditgivning i alla tänkbara aspekter, både för företag och privatpersoner. Därtill tycker vi att det är realistiskt att vi vet absolut mest om SBAB:s kunder och kreditrisk idag – och har en uppfattning om vart vi är på väg. Hur finner vi svaret? Ställ frågan. Gräv fram dataAnalysera. Repetera. Presentera slutsatser. 

 

Vi tar också ansvar för en del av bankens interna och externa riskrapportering om utlåningsportföljen. Då vi arbetar med kvantitativ analys ingår det också att kvalitetssäkra och förbättra syntax, programmera och ta fram dataunderlag för analys. I stort sett alla uppgifter vi utför är väldigt tekniska, och en mycket stor del av tiden går till databearbetning.

 

För att ha kul i rollen gillar du därför såväl att hitta frågeställningar, gräva fram data, analysera data, dra slutsatser och hitta rätt sätt att presentera vad som utförts.  Framförallt så har du erfarenhet av att validera kreditriskmodeller och de ramverk som finns för det och tycker att det är roligt.

 

Du kommer att arbeta på vårt kontor med härlig atmosfär i Solna Business Park, där vi bland annat har en egen barista och fräscha träningslokaler.

 

Din bakgrund  

 

Vi tror att rätt kandidat är kvalificerad genom både utbildning och arbetslivserfarenhet. Som person är du nyfiken och självdrivande. Samtidigt vill du arbeta i ett team och nära bankens alla avdelningar (för att förstå data måste vi prata med de som genererar den).  Inom SBAB lyckas vi tillsammans genom samarbete och flexibilitet, det tycker du låter som rätt team för dig!

 

Vi ser gärna att du har:

 

• Gedigen erfarenhet av kvalificerat kvantitativ dataanalys

• Omfattande erfarenhet av att validera kreditriskmodeller

• God teknisk verktygslåda, med erfarenhet av programmering i SAS (eller liknande språk) och goda kunskaper i att skriva rapporter

• Akademisk bakgrund, exempelvis som civilingenjör, ekonom eller statistiker. Eller något annat – våga utmana oss

• Förmåga att förmedla datadrivna insikter - till exempel genom presentationer och skriftliga rapporter

• Mod att våga utmana dig själv och kollegor med allt ifrån nya idéer till hur vi arbetar ännu smartare

 

Det vi vet är att vår omvärld förändras i en allt snabbare takt och ju mer komplexa arbetsuppgifter, desto viktigare med en organisation som präglas av mångfald, för att uppnå bästa möjliga resultat. Mångfald är därför en viktig del i vårt rekryteringsarbete. För oss handlar det om att arbeta inkluderande och att aktivt ta ställning för att olikheter berikar.

 

Din ansökan  

 

Stämmer detta in på dig? Ansök redan idag, dock senast den 31 maj 2021. I denna rekrytering samarbetar vi med Sharp Recruitment. Har du frågor om tjänsten vänligen kontakta Peter Ekström, tel 070-813 51 85 eller peter.ekstrom@sharprecruitment.se.

 

I din ansökan ber vi dig inkludera CV samt personligt brev. Om du inte har ditt CV och personliga brev tillgängligt kan du även registrera en ansökan med din LinkedIn profil. 

 

Välkommen med din ansökan!

 

SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Vår affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. För att särskilja oss på bolånemarknaden, långsiktigt förstärka vår konkurrenskraft och uppnå vår vision – att erbjuda Sveriges bästa bolån – arbetar vi ständigt med att utveckla vårt kunderbjudande. Därför är Booli en del av SBAB. Booli utvecklar produkter och tjänster med utgångspunkt i bostadsmarknaden. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi och arbetar därför med FN:s globala hållbarhetsmål inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. SBAB har mycket nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex och enligt Great Place to Work är SBAB en av Sveriges bästa arbetsplatser bland större företag. Antalet kunder uppgår till cirka 500 000 och vi är cirka 800 medarbetare.

 

 

Ansök nu 

 

 

 

 

 

Sista ansökningsdag : 31 maj . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 26 april

Kategorier : Ekonomi & Finans Teknik & Ingenjör


Senaste jobben från SBAB

Alla jobb hos SBAB

Liknande jobb Kvantitativ kreditriskanalytiker