Rättshjälpsmyndigheten

Rättshjälpsmyndigheten söker en eller flera jurister

Föredragande/Beredningsjurist
Kommun: Sundsvall

Omfattning: Deltid
Varaktighet: Tillsvidare
Anställningsform: Tillsvidare- eller tidsbegränsad anställning

Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Ingen arbetslivserfarenhet krävs


Om jobbet
Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Guide för Sveriges Domstolar (läs mer på
http://www.domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Arbeta-i-Sveriges-Domstolar/ )


Om Rättshjälpsmyndigheten
Rättshjälpsmyndigheten är en rikstäckande myndighet inom Sveriges Domstolar.

Myndigheten hanterar och beslutar alla ansökningar om rättshjälp som inte beslutas av en domstol. Myndigheten gör också avräkning av bl.a. hur mycket den rättshjälpssökande ska betala till sitt biträde. Myndigheten beslutar vidare om nedsättning av rådgivningsavgift till advokater och andra jurister som lämnat juridisk rådgivning och där den rättssökande saknar ekonomiska förutsättningar att själv fullt ut betala för rådgivningen.

Rättshjälpsmyndigheten fungerar också som en kravmyndighet för staten när någon blir dömd för brott eller förlorar en tvist och ska betala i vart fall en del av kostnaden till staten. Myndigheten handlägger dock inte frågor om krav på böter eller viten. Rättshjälpsmyndigheten är lokaliserad till Sundsvall med gemensam myndighetschef, budget och lokaler som Sundsvalls tingsrätt och Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall. Företrädesvis vissa ekonomiadministrativa och systemtekniska frågor handläggs dock för myndigheten av Domstolsverket i Jönköping.

Till sommaren 2019 lämnade en utredare på uppdrag av Domstolsverket vissa förslag på en reformerad rättshjälpsprocess i syfte att förenkla, effektivisera och främja en enhetlig rättshjälpshantering. Utredaren lämnade även vissa förslag gällande Rättshjälpsmyndighetens uppgifter i övrigt. Samtidigt står myndigheten inför vissa pensionsavgångar under 2020 och 2021. Rättshjälpsmyndigheten söker därför nu en eller flera jurister.


Arbetet innebär
för dig som arbetar som jurist hos Rättshjälpsmyndigheten att du deltar i handläggningen och självständigt fattar beslut i flertalet typer av ärenden som ankommer på myndigheten. Det förutsätter att du både är en skicklig jurist och har god samarbetsförmåga. Du ska alltså ha mycket goda juridiska kunskaper och mycket god analytisk förmåga. Du tycker om att skriva och du uttrycker dig mycket väl i svenska språket både skriftligt och muntligt. Du ska kunna driva ärendena framåt samtidigt som du månar om både kvalitén och effektiviteten i det du gör. Det värdesätts därför du är noggrann och har ett mycket gott omdöme. Du ska även ha en mycket god förmåga att prioritera under arbetstoppar. Du tycker om och har lätt för att samarbeta liksom ha en hög service- och bemötandenivå i dagliga externa kontakter med enskilda, rättsliga aktörer och andra myndigheter. Vi fäster alltså stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Företrädesvis för dig som är notariemeriterad jurist kan det bli aktuellt att utöver tjänstgöring hos Rättshjälpsmyndigheten även få möjlighet att tjänstgöra som beredningsjurist eller motsvarande vid en domstol eller myndighet inom Sveriges Domstolar. Rättshjälpsmyndigheten är lokaliserad till Sundsvall men för dig som arbetar som jurist vid myndigheten kan det också bli aktuellt med annan tjänstgöringsort.


Vi söker dig som
har jur.kand. eller juristexamen. Erfarenhet av arbete inom Sveriges Domstolar eller med handläggning av beslutsärenden hos en myndighet är meriterande liksom naturligtvis fördjupade kunskaper om föreskrifter rörande rättshjälp och tillhörande ämnesområden.


Vi erbjuder dig
ett intressant, ansvarsfullt och utvecklande arbete i en av vårt samhällets viktigaste verksamheter. Sveriges Domstolar och inte minst Rättshjälpsmyndigheten är mitt uppe i ett spännande kvalitets- och utvecklingsarbete för en övergång till ett digitalt arbetssätt med ett modernt verksamhetsstöd. Vi hoppas att du vill var med på den resan.

Rättshjälpsmyndigheten tillämpar provanställning sex månader. Du får flexibel arbetstid.

Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning. Ange därför dina lönevillkor redan i din ansökan.

För att säkerställa en inkluderande och rättvis rekryteringsprocess tillämpar Sveriges domstolar kompetensbaserad rekrytering. Vårt urval bygger på kandidaternas kompetenser och meriter. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.


Om anställningen
Lön
Månadslön
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Anställningsvillkor
100 %. Tillträde: 1 februari 2020 eller efter överenskommelse Tillsvidareanställning

Var ligger arbetsplatsen?
Arbetsplatsen ligger i kommunen Sundsvall i Västernorrlands län.

Arbetsgivaren
Sveriges Domstolar

Postadress
Sveriges Domstolar
Kyrkogatan 32
55181 Jönköping

Kontakt
Kontaktpersoner
Robert Schött, myndighetschef, Telefonnummer: 060-186730

Fackliga kontaktpersoner
Jimmy Helgsten (ST), Telefonnummer: 060-186744
Bengt Arnstam (Saco-S), Telefonnummer: 060-134625

Sök jobbet
Ansök senast 1 december (om 27 dagar)
Ange referens AD 2019/163 i din ansökan
Ansök nu

 


 

Sista ansökningsdag : 1 december . Arbetsort : Sundsvall . Publicerat : 4 november

Kategorier : Juridik Offentliga jobb


Senaste jobben från Rättshjälpsmyndigheten

Alla jobb hos Rättshjälpsmyndigheten

Liknande jobb Rättshjälpsmyndigheten söker en eller flera jurister