HKScan
HKScan Sverige är en del av HKScan-koncernen. Vi är Sveriges största företag inom kött- och chark, och har tillverkat mat till det svenska folket sedan 1899.
Vi förädlar och marknadsför ett brett sortiment av gris-, nöt- och lammkött, charkvaror och färdigmat. Scan och Pärsons är några av Sveriges starkaste och mest välkända varumärken i vår portfölj.

Jobba hos oss

HKScan Sweden erbjuder en arbetsplats präglad av samarbete, stimulerande uppgifter och tvärfunktionella projekt.

För oss är helhetssynen på affären viktig, det innebär att vi genom hela kedjan – från marknadsanalys och produktinnovation till inköp av djur, kvalitet och miljö, produktion samt försäljning ständigt arbetar tillsammans för att förbättra våra processer.

Som anställd hos oss får du därmed en chans att lära dig hela kedjan; från leverantör till konsument. Du får möjligheter att arbeta såväl nationellt som gränsöverskridande, inom koncernen. Vi har förmånen att jobba med några av Sveriges starkaste och mest välkända varumärken, Scan och Pärsons.

Vi erbjuder dig som anställd

För våra medarbetare erbjuder vi ständig utveckling i form av karriärplanering och utbildning.

Utbildningsutbudet består bland annat av:
  • Coaching i personligt ledarskap
  • Projektledning
  • Retorik & presentationsteknik
  • Förhandling
  • Affärsmannaskap
Vi förankrar såklart kunskap hos våra medarbetare om kvalitet, miljö och det gedigna hantverket bakom våra produkter. Du kan ta del av den kunskapen på Scans Köttskola – gå in på www.scan.se

Vi erbjuder möjligheter till examensjobb, sommarjobb och traineeplatser.

”På HKScan finns alla möjligheter, men det är upp till dig själv att visa vad du vill.”


Passion, nyfikenhet och vilja har tagit Johan Persson från fabriksgolvet till huvudkontoret. Sommarjobbet på gymnasiet blev inledningen på en intensiv och spännande chefskarriär inom HKScan.

Trots att det bara är februari äter medarbetarna på HKScans svenska huvudkontor julbord. Johan Persson, kategorichef för chark och färdigmat, lassar upp prinskorvar och köttbullar på tallriken.

– Det som förenar medarbetarna på HKScan är bland annat det stora intresset för mat. Just nu proväter vi några av de produkter som kommer lanseras till jul. I vårt sortiment finns många klassiker, som Mamma Scans köttbullar vars recept har varit samma i 40 år, men även en hel del nyheter som kryddiga korvar och julskinka på rapsgris.

Som kategorichef ansvarar Johan för hela affären, från ide och innovation till marknadsföring och resultatet av affären på de cirka 150 olika produkterna som är chark och färdigmat. Hans uppgift är att förse Sveriges medvetna konsumenter med hållbar, närproducerad och god mat.

– Scan är synonymt med svensk kvalitet och vi samarbetar med utvalda gårdar runt om i landet. Trots att vi är ett företag med långa anor pågår ett ständigt innovationsarbete. För en tid sedan lanserade vi till exempel kött från rapsgris, som inte bara ger ett godare och saftigare kött utan även är hälsosammare eftersom det innehåller mer fleromättat fett och omega 3.

Spännande chefskarriär

Johans karriär började på fabriksgolvet i form av ett sommarjobb under gymnasietiden. Efter studierna valde han att stanna kvar, inte bara på grund av de trevliga kollegorna utan också för att hans intresse för kött och chark blev allt större. Snart blev han arbetsledare för ett team i produktionen men utan teoretisk utbildning blev utvecklingsmöjligheterna begränsade. Utbildningen till livsmedelstekniker vid Lunds universitet skapade plattformen för en spännande chefskarriär.

– Efter min examen blev jag erbjuden jobbet som produktionschef för HKScans korvfabrik i Linköping med 150 medarbetare. Det var en stor utmaning att som 25-åring bli chef i en tämligen traditionell bransch. Samtidigt säger det mycket om HKScan som arbetsgivare. Här är det inte ålder och erfarenhet som styr vilka roller du kan få utan din drivkraft och vilja.

Det blev en intensiv och lärorik tid för Johan. Dels var det en ny erfarenhet att leda chefer, dels omstrukturerades verksamheten – fabriken byggdes om och en del av personalstyrkan sades upp.

– Efter två år kände jag mig redo för nästa kliv i karriären. Eftersom HKScan hittills varit min enda arbetsgivare ville jag testa vingarna utanför företaget och sökte därför en tjänst som förpackningsansvarig inom läkemedelsindustrin. Det var nyttigt att byta bransch, men jag upptäckte ganska snabbt att det är mer spännande att jobba med mat än med läkemedel. Mat är ett område som engagerar och berör så när jag fick möjligheten att leda och driva en charkfabrik i Billesholm tog jag klivet över dit. När fabriken såldes ett år senare fanns det åter intresse från HKScan och jag kom tillbaka i ny roll med nya erfarenheter.

Lanserar aspirantprogram

På HKScan blev Johan ansvarig för processutvecklingen i företagets fem fabriker och efter ytterligare några år fick han tjänsten som produktutvecklingschef. Sin nuvarande roll har han bara haft i några månader.

– Under mina år på HKScan har jag fått möjlighet att testa olika roller och uppleva olika delar av verksamheten, den möjligheten är även öppen för andra inom företaget. I april startar HKScan ett ettårigt aspirantprogram för medarbetare inom produktionen. Tanken är att fånga upp de som vill utvecklas och ta en ledande befattning. Aspiranterna får en mentor, stöttning från HR, kompetensutveckling och får även följa en produktionsledare i dennes vardag.

Jakten på unga talanger som kan ta en ledande befattning i framtiden pågår även utanför företagets portar. HKScans årliga traineeprogram riktar sig till nyutexaminerade ingenjörer och ekonomer som ges en kickstart på karriären.

– De flesta väljer att stanna kvar på HKScan efter programmets slut och många har i dag framträdande roller inom företaget, till exempel inom som key account manager eller försäljningschef. På HKScan finns alla möjligheter, men det är upp till dig själv att visa vad du vill.


 

Inga jobb för stunden.